Mindennapi technológiák

Mindennapi technológiák

Most akkor jó a régi töltőm vagy sem?

Egy mobiltelefon akkumulátor töltési képessége egyes felhasználók számára komoly vásárlásási tényező.

2022. június 13. - bukiszabolcs


andreas-haslinger-w9z87k4hv08-unsplash2.jpg

Ki nem találkozott még azzal a problémával, hogy reggel, ébredés után 14%-ot mutat a telefon töltöttsége, és gyorsan el kellene indulni munkába/iskolába. Ilyenkor nem mindegy, hogy mennyi idő alatt lehet a legtöbb elektront bele szuszakolni a készülék akkumulátorába, hogy az akár egész nap használható legyen.

Egyes gyártók az utóbbi időben igencsak feltornázták a töltési teljesítményt, már akár 120W-al is tölthetünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kevesebb mint fél óra alatt a nulláról 100 százalékra is feltölthetjük a készüléket.

Egyes gyártók a környezettudatosság jegyében (aha, persze), az újonnan kihozott készülékeikhez már nem is csomagolnak töltőfejet, legfeljebb töltő kábelt. Ha csomagolnak is, akkor valami nagyon alap, kis teljesítményűt. Ennek viszont így semmi értelme, ez nem környezettudatosság hisz valami akkor is kerül a dobozba, a kis vackot ugyanúgy legyártották.

Abban az esetben, ha a dobozban a készülék mellett csak egy töltő kábel kap helyet, a csomagolás már körül-belül a fele a korábbinak. Ez egyfelől kevesebb felhasznált csomagolóanyagot jelent, másfelől ugyanabban a szállító konténerben kétszer annyi készülék fér el, kevesebb a szállítási költség, valamint a lábnyom...

De várjunk. Az a hajó (vagy repülő) ugyanúgy elhajózik több ezer kilómétert, csak legfeljebb valaki más konténerét viszi. A vásároló pedig igen nagy valószínűséggel meg fogja vásárolni az új, akár dupla teljesítményű töltőt, hisz szeretné kihasználni az új készülék nyújtotta előnyöket. Ezt a töltőt külön díszdobozban árusítják, és ugyanúgy elszállítják a gyártótól a felhasználóig. Valahogy nem jön ki a matek, a környezetvédelem szeme közé van köpve.

Az elgondolás jó, de szerintem nem érte el a kívánt hatást. Csak egy egyszerű, jól megfogalmazott marketing szöveg. A gyártó persze még többet profitál, hisz az új készülék amúgy is drágább mint az előd modell, de még a töltőt is külön kell megvásárolni.

 

Photo by Andreas Haslinger on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://everydaytech.blog.hu/api/trackback/id/tr4517853857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása