Mindennapi technológiák

Mindennapi technológiák

Android Auto

2022. június 23. - bukiszabolcs

seekpng_com_tent-icon-png_6462937.png

Mi az az Android autó?

Az Android Auto-t az Apple CarPlay mellett talán már nem sokaknak kell bemutatni. Az Android Auto - ahogy a nevéből is adódik - az Android operációs rendszerhez kapcsolódó applikáció. Egy új, vagy akár használt autó vásárláskor akár döntő tényező is lehet, hogy a kiszemelt járműben van-e AA vagy ACP kompatibilis fejegység gyárilag.

A mobiltelefon illetve a rendszer bizonyos adatait, elemeit tükrözi az autód fejegységére. Megjeleníti a navigáció képét, vezérelhető a zenelejátszás, sőt, egy ideje a Google Assistant is a rendszer része. Segítségével szöveges utasításokat is adhatunk, mint hívás kezdeményezése, szöveges üzenet diktálása, de a zenelejátszó vezérlése is működik vele. Arról nincsen információm, hogy a magyar nyelvvel hogy boldogul.

Azt tudni érdemes, hogy a tükrözött kép nem ugyanaz mint amit a mobiltelefon kijelzőjén találunk. A kezelőfelület úgy lett kialakítva, hogy vezetés közben is könnyen kezelhető legyen. Bizonyos funkciók az autó kijelzőjéről nem vezérelhetőek.

Veszélyek

A baleseti statisztikákban kimutatható, hogy a járművezető megosztott figyelme, a kézben tartott mobiltelefon használata bizony növeli a balesetek lehetőségét. Arról talán a statisztika sem tud sokat, hogy egy-egy balesetben a mobiltelefon, vagy a jármű beépített egységének babrálása okozta-e az eseményt.

Előzmények

Az Android operációs rendszer immáron több mint 10 éve érhető el az átlag felhasználók számára. Ebben a több mint egy évtizedben hatalmas változásokon esett át.

Jómagam talán 2012-ben jutottam először egy okostelefonhoz, amin az Android egyik korai verziója futott. Persze olcsó készülék révén nem igazán jeleskedett sebesség terén, de még így is lenyűgözött a rendszer tudása, képessége. Gondolom nem voltam egyedül azzal akkoriban, hogy minden vackot feltelepítettem, amiről egy cseppet is úgy gondoltam, hogy hasznomra válhat. Személyre szabás, fotós appok, zseblámpa app és még ki tudja mennyi felesleges, vagy akár kártékony program.

A rendszer évről-évre fejlődött. A telefonok kijelző méretével a belső tartalom és tudás is gyarapodott. A korábban külön letölthető funkciók immáron a rendszer részét képezték.

2013-ban megjelent a szintén Google által fejlesztett Chromecast is. Ez az eszköz lényegében bármelyik HDMI csatlakozó televíziót okos eszközzé változtatta. Nem csak bizonyos videó, audió vagy fotó lejátszók tartalma volt vezeték nélkül sugározható az eszközre, de akár a telefon kijelző képe is. Az okosabb televíziókba a miracast funkció is bele került, de ez egy másik történet.

A rendszer fejlettsége, a mobilkészülékek tudása tulajdonképpen egy minden az egyben eszközt varázsolt a zsebünkbe és a kezünkbe. Mindenre ezt használtuk, egészen addig, míg bele nem ültünk az autóba. Na jó, utána is, de ehhez vásárolni kellett egy telefon tartót.

Az autógyártók

A klasszikus autógyártók a rengeteg pénzzel a zsebükben fejlesztették a járművek belső szórakoztató rendszerét. A minőséget látva inkább a mostoha gyerek kategóriába tartozhatott ez a része az autóknak, mert egy 6-8 éves mobiltelefon is normálisabban működött mint a legtöbb autó belső rendszere. CD, kazetta, nagy ritkán AUX csatlakozó ami a zenelejátszást segítette. A navigáció mind tudásban, mind grafikában fényévekre volt bármelyik áruházból ingyenesen letölthető navigációs apptól. Nem beszélve arról, hogy a mobiltelefonon a percre kész friss információkat kaptad meg a készülékedre, míg az autóban súlyos tíz, vagy akár százezer forintos összegért kaphattad meg a térkép frissítést.

Megjelenés

Az Android Auto 2015 tavaszán jelent meg hivatalosan. Az applikáció kezdetben csak bizonyos országokban volt elérhető, mint az alkalmazás boltból telepíthető applikáció. Más régiókban az APK mirror oldalról lehetett letölteni a telepíthető fájlt.

A szolgáltatás az Android 10-es verziójától kezdve az operációs rendszer részét képezi, tehát már nem szükséges telepíteni azt.

Kompatibilitás

Az alábbi linken érhető el a hivatalos lista, hogy mely autók fejegysége tartalmazza az Android Auto integrációt. Persze ez a jármű felszereltségétől is függhet.

Android Auto Compatibility | Android

Aftermarket

Gondoltam célszerű ezt a témát is érinteni.

Ismerve a magyarországi autók átlag életkorát, nem meglepő, hogy az utakon futó járművek döntő többsége akár egy évtizeddel korábban gördült le a futószalagról, mint ahogy az Android rendszer egyáltalán megjelent.

A piac természetesen nem késlekedett, az internet tele van olyan eszközökkel, amit bármelyik autóba utólagosan is be lehet szerelni. Árukban és minőségükben óriási a szórás, a pár tízezer forinttól a két-háromszázezer forintosig minden is kapható.

Jó tanácsok

  • Akár vezetékkel, akár vezeték nélkül csatlakozik a telefonod az autóhoz, navigáció használatához javasolt a készüléket valami olyan helyre elhelyezni, ahonnan egyfelől nem esik le, másfelől pedig a mobilnet és GPS vétele nem akadányozott. Az autó fémből van, a váz pedig nagyban befolyásolja a vételi lehetőségeket.
  • Amennyiben navigációra van szükséged, a cím beírását még az autó álló helyzetében, parkolás közben tedd meg.
  • Ha az autóban utazáskor valamelyik stream szolgáltatást használod zenehallgatásra, és nincsen korlátlan mobilneted, még otthon, wifiről töltsd le a lejátszási listát, albumot. A mobil internet keretedet hamar meg tudja enni az ilyen jellegű forgalom, feltéve ha van éppen megfelelő térerő.

android auto logo – Google Kereső

A bejegyzés trackback címe:

https://everydaytech.blog.hu/api/trackback/id/tr4617856593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása